SNOWWHITES 

STORY

Karlijn en Toos stonden voor het eerst samen zingend op het podium als backing vocals bij de Backcorner Boogieband. Het duurde een jaar of 7 eer ze elkaar weer troffen: op een drukke vrijdagmiddag bij het winkelcentrum van de wijk waar ze inmiddels beiden woonden. Ze waren elkaar niet vergeten en er werd afgesproken om op een ander tijdstip en comfortabeler plek het gesprek over het wel en wee van de afgelopen 7 jaar, muzikale wensen, toekomstplannen en een eventuele samenwerking voort te zetten. 

Liesje en Toos leerden elkaar kennen in januari 2018 tijdens de auditie van muziektheaterspektakel De Wilde Deerne van de Zwolse Stadsproductie, waar zij beiden voor een rol werden gecast. Dat ze wilden gaan samenwerken als theatermakers en zangeressen, werd tijdens de repetities al duidelijk. In 2019 schreven zij de voorstelling De Neuzin, over een prostituee met een bijzondere eigenschap en een beroemde chocolatier. Samen met pianist Reinder Van Raalte voerden zij de voorstelling op op Zwolle Unlimited. In het schrijven, zingen en spelen, maar ook in het praten en filosoferen vonden Liesje en Toos elkaar als inspirerende artistieke samenwerkingspartners. Deze samenwerking wilden zij graag voortzetten in een formatie met 3 zangeressen, om zelf gekozen nummers uit te werken tot gewaagde en originele arrangementen voor driestemmige zang, begeleid door een band met een rootskarakter. En daarvoor zochten ze samen een derde zangeres... Voor die zangeres hoefden ze niet lang en ver te zoeken, ze woonde op steenworp afstand bij Toos in de wijk. Karlijn werd deze derde zangeres. En wat voor eentje.. 

Toevallig viel de eerste repetitie samen met de laatste uren voor het begin van de lockdown als gevolg van de Corona-crisis in 2020, waardoor plannen voor de eerste optredens in het water vielen.

Maar stilzitten en afwachten is niet een stijl die past bij het coping-genre van de 3 dames. Het idee ontstond om te gaan optreden voor bewoners van woonzorgcentra in en rond Zwolle om de sleur en eenzaamheid die deze periode met zich meebracht, te doorbreken. Zodra Liesje de grens over mocht, kwam ook zij weer mee zingen met deze door hen omgedoopte 'Liedjes Voor De Zorg' Tour, waarvoor The Snowwhites razendsnel een repertoire van oude liedjes en hedendaagse songs samenstelden. Rob Bults gebeleidde hen daarbij op gitaar, Pieter Althuis op contrabas.

Daarnaast werkten ze vanuit hun 3 huizen skypend aan de song 'Tot Het Vuur Is Geblust'. Deze werd opgenomen, geproduceerd en op gitaar begeleid door Rob Bults van Top Of The Hill productions. Pieter Althuis speelde de baspartij in en op drums is Bouke Van Olst te horen.

Het betekende de start van de samenwerking met Pieter en Bouke. Geen onbekenden voor de dames: met beide heren stond Karlijn regelmatig op het podium (...) Ook met Allard Gosens hadden zowel Karlijn, als Pieter en Bouke eerder samen gespeeld. In Allard zag Karlijn de ideale aanvulling op de reeds bestaande bezetting, die nog slechts een gitarist verwijderd was van compleet zijn. Heel blij waren dan ook zowel de dames als de heren met het enthousiasme van Allard om zijn muzikaal besnaarde bijdrage te leveren aan

The Snowwhites. 

Het geduld werd als gevolg van de crisis nog even op de proef gesteld; optredens werden uitgesteld en moest nog even wachten, maar de tijd werd gebruikt tot het bewerken en arrangeren van songs en het opbouwen van hun repertoire.

Een rootsy, country, Nashville en bluegrass-repertoire waarmee 

The Snowwhites op dit moment niets liever willen dan

'to make some rootsy magic'!